FAQ

Veelgestelde vragen

1Aansluiting Type
Om gebruik te kunnen maken van gas en elektriciteit moet u aangesloten zijn op het energienet. De netbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleggen van de aansluiting en moet dit binnen 18 weken doen. Kosten hiervoor zijn door de overheid per netbeheerder vastgesteld. Alle adressen in Nederland die gas of stroom afnemen hebben daarvoor een gas- of elektriciteitsmeter voor nodig. Voor de aansluiting betaalt u maandelijks een vergoeding. Deze vergoeding is opgenomen in de factuur die u ontvangt van uw leverancier en verschilt afhankelijk van de regio en de capaciteit van de aansluiting. Bij elektriciteit wordt de maximaal toegelaten stroomsterkte begrensd door zekeringen met een bepaalde doorlaatwaarde uitgedrukt in Ampère (A). Bij gas wordt de maximale doorlaatcapaciteit uitgedrukt in m³/uur. Hier volgt een overzicht van de verschillende vermogens vergeleken met het jaarverbruik. Aansluitingen Elektriciteit Hier volgt een overzicht van elektriciteit aansluitingen per vermogen. Jaarverbruik (in kWh) Aansluitwaarde in Ampère 0 tot 15.000 3 x 25 15.000 tot 25.000 3 x 35 25.000 tot 40.000 3 x 50 40.000 tot 80.000 3 x 63 80.000 en meer 3 x 80 of groter Aansluitingen Gas Hier volgt een overzicht gas aansluitingen per vermogen. Jaarverbruik (in m3) Aansluiting 0 tot 10.000 G6 10.000 tot 15.000 G10 15.000 tot 30.000 G16 30.000 en meer G25 of groter
2CAR (Centraal Aansluitingenregister)
Het CAR (Centraal Aansluitregister) houdt de informatie over alle aansluitingen van elektriciteit en gas in Nederland bij. Dit systeem is actief sinds april 2013 en vervangt de eigen systemen van de verschillende netbeheerders.
3CER (Contract Einde Register)
Sinds 1 augustus 2013 is CER (Contract Einde Register) de centrale databank waarin de lopende energiecontracten voor gas en elektriciteit van kleinverbruikers wordt bij gehouden. De informatie in deze database bevat: uw leverancier, de einddatum van uw contract en de opzegtermijn. De doel van het CER is om te voorkomen dat uw contracten overlappen en u daarmee opzegboetes ontvangt. Let wel op dat het switchvenster niet te ver in de toekomst ligt, want verschillende leveranciers hanteren verschillende switchvensters. Een andere database dat door energieleveranciers wordt gebruikt is CAR (Centraal Aansluitingenregister). Deze database heeft informatie over uw verbruik en wordt door leveranciers gebruikt om het maandbedrag te bepalen.
4EAN Code
Elke energie-aansluiting heeft een eigen EAN-Code (European Article Number). Deze EAN-Code is om de aansluiting te identificeren. Wilt u uw eigen EAN-Code opzoeken? Gebruik daarvoor het EAN Codeboek. Het EAN Codeboek wordt onderhouden door EDSN (Energie Data Services Nederland en is openbaar toegankelijk.
5Energiecontract (Bepaalde Tijd)
De lengte van een energiecontract voor bepaalde tijd kan verschillen. Bijvoorbeeld 1, 2, 3, 4, of 5 jaar. Daarom is er een specifieke einddatum van uw energiecontract. Als een energiecontract variabel is, betekent dit dat het contract vrij opzegbaar is. Het is wel belangrijk om te weten dat de meeste leveranciers een opzegtermijn hanteren van 1 maand. Bij grootzakelijk is dit vaak langer (3-6 maanden).
6Groene Energie
Groene energie kan bestaan uit zowel gas als stroom, op een duurzame manier opgewekt. Het tegenover van groene energie is grijze energie. Groene stroom wordt op verschillende manieren opgewekt: voorbeelden zijn wind, zon, waterkracht of biomassa. Bij het opwekken van groene stroom komt er geen CO2 vrij waardoor het milieu niet wordt aangetast. Het is ook mogelijk om zelf groene stroom op te wekken met zonnepanelen die op uw dak worden geplaatst. Zelfs een eigen windmolen is mogelijk. Hiermee verlaagt u uw energierekening en draagt u bij aan een duurzame wereld. De energie die u hiermee opwekt (kWh) kunt u in uw eigen huishouden gebruiken. De niet-gebruikte energie kan worden teruggeleverd. Dit wordt in mindering gebracht op uw energierekening (salderen). Groen gas ontstaat bij de vergisting of vergassing van biomassa (mest en afval). In Nederland is de productie hiervan laag. Groen gas bestaat daarom voornamelijk uit CO2-neutraal gas of bos gecompenseerd gas, waarbij bomen worden geplant, die de vrijgekomen CO2 opvangt.
7Kilowattuur (kWh)
8Kubieke Meters (m3)
9Netbeheerders
Nederland is opgesplitst in verschillende energieregio’s. Netbeheerder’s beheren het energienet van een specifieke regio. Het landelijk hoogspanningsnet is de verantwoordelijkheid van Tennet. Klanten in een regio worden automatisch toegewezen op de regionale netbeheerder en deze netbeheerder is dan verantwoordelijk voor het afleveren van elektriciteit en gas bij hun klanten. Iedereen in Nederland heeft het recht te worden aangesloten op het elektriciteit. Voor gas geldt geen aansluitplicht. Kijk hieronder voor een overzicht van de verdeling in Nederland tussen de netbeheerders: Elektriciteit Netbeheerders Overzicht van de elektriciteitsregio’s in Nederland. Regio Netbeheerder 1 Cogas Infra & Beheer BV 2 Enduris 3 Endinet 4 Enexis 5 Liander 6 Rendo 7 Stedin 8 Westland Infra Gas Netbeheerders Overzicht van de gasregio’s in Nederland. Regio Netbeheerder 1 Cogas Infra & Beheer BV 2 Enduris 3 Endinet 4 Enexis 5 Liander 6 Rendo 7 Stedin 8 Westland Infra
10Opzegvergoeding (Particulier)
Een energiecontract kan variabel zijn of voor een vaste looptijd. Contracten met een vaste looptijd zijn meestal gunstiger vanwege betere tarieven. Het is mogelijk om uw energiecontract op te zeggen, maar als u dit doet, kan het voor komen dat u een boete moet betalen omdat u vroegtijdig het contract opzegt. Dit heet de opzegvergoeding. De opzegvergoeding die u moet betalen hangt af van enkele factoren: 1. Hoe lang loopt uw contract nog? 2. Heeft u alleen gas, alleen elektriciteit of allebei? 3. Hanteert uw leverancier een opzegvergoeding bij vroegtijdig vertrek? De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld hoeveel opzegvergoeding u moet betalen. Hoe lang loop u energie contract nog? Max boete per product korter dan 1,5 jaar 50 EUR 1,5 tot 2 jaar 75 EUR 2 tot 2,5 jaar 100 EUR langer dan 2,5 jaar 125 EUR De bovenstaande bedragen zijn de kosten per product. Als u 2 producten, zoals beide elektriciteit en gas, afneemt dan moet u de bovenstaande bedragen verdubbelen. Meer informatie over opzegvergoedingen vind u op ConsuWijzer (onderdeel van de ACM). Wanneer u een nieuw energiecontract afsluit, hanteert de nieuwe energieleverancier een switchvenster. Dit houdt in dat de energieleverancier een maximaal aantal maanden wacht met de levering. Alle leveranciers hanteren verschillende switchvensters. Het is belangrijk om te weten welk switchvenster uw toekomstige leverancier hanteert. Dit om ervoor te zorgen dat u geen opzegvergoeding in rekening gebracht krijgt bij het overstappen. In het CER (Contract Eind Register) kan de leverancier zien wanneer uw huidige contract afloopt. Eindigt uw contract binnen het switchvenster dan wordt u pas overgesloten naar de nieuwe leverancier nadat u contract afloopt. Maar let op, loopt uw contract af buiten het switchvenster dan sluit de energieleverancier u direct over, waardoor u een boete ontvangt van de vorige leverancier. Sommige leveranciers betalen ook uw opzegvergoeding als u overstapt. Dit om te zorgen dat u zonder zorgen nog eerder kan overstappen dan dat u oude contract toelaat. Switchvensters Particulier Energieleveranciers Hier volgt een overzicht van switchvensters die door leveranciers van notawijzer worden gehanteerd. Leverancier Switchvenster Energiedirect.nl 75 dagen Greenchoice 6 maanden E.ON 30 dagen NLE 6 maanden Qurrent 6 maanden Nuon 90 dagen
11Switchvenster
Hier volgt een overzicht van switchvensters die door leveranciers van notawijzer worden gehanteerd. Zakelijke switchvensters kunnen mogelijk afwijken, afhankelijk van het product. Om de datums te controleren kun je een vergelijking maken op www.notawijzer.nl Leverancier Switchvenster Budget Energie 12 maanden De Groene Stroomfabriek 12 maanden Energiedirect MKB 75 dagen E.ON MKB/ZZP 12 maanden E.ON MKB (boete vergoeding) 180 dagen E.ON MKB+ NVT E.ON weektarieven NVT Greenchoice MKB 12 maanden Greenchoice weektarieven NVT Nieuwe Stroom NVT NLE 9 maanden Nuon 12 maanden Qurrent 6 maanden Total 15 maanden
12Wederverkoop Energie
13Jaarnota
14Wat moet ik doen als ik ga verhuizen met de energieleverancier?
Een energiecontract is persoonsgebonden. Als u een nieuwe woning betrekt moet er dus gekozen worden voor een energieleverancier. U kunt kiezen om uw huidige contract mee te nemen of te kiezen voor een nieuw gunstig contract.
15Hoe weet de nieuwe leverancier dat mijn oude particuliere energiecontract afloopt ?
Na een overstap controleert uw nieuwe energieleverancier het Contract Einde Register (CER) om na te gaan wanneer uw huidige contract afloopt.
16Wie regelt het opzeggen van het oude contract wanneer ik overstap als particulier?
De nieuwe energieleverancier zal de bestaande leverancier inlichten. Hier hoeft de gebruiker zelf niets te regelen. Kijk wel in het huidige contract naar welke opzegtermijn en minimum looptijd van toepassing is.
17Zijn er extra kosten als ik via Notawijzer alles regel?
Nee, wanneer je een contract afsluit via Notawijzer zijn hier geen extra kosten aan verbonden. We kunnen je onze service gratis aanbieden, omdat we voor elk afgesloten contract een commissie van de leverancier ontvangen.
18Heb ik bedenktijd bij het afsluiten van energie?
Als particulier kan je binnen veertien dagen besluiten dat u het energiecontract toch niet wilt. De bedenktijd loopt vanaf de dag dat u de bevestiging heeft ontvangen. Als zakelijke klant heeft na het tekenen van het contract geen bedenktijd meer. Wij gebruiken voor zakelijke contracten vaak een machtigingsformulier.
19Waar kan ik een storing melden?
Voor storingen belt u met het nationale storingsnummer voor Elektriciteit en Gas: 0800 9009.